10 jaar Uilenspel

17 January 2019

​Op 8 december 2018 vierde Uilenspel zijn 10de verjaardag. Al 10 jaar zetten onze vrijwilligers zich in voor schoolse ondersteuning aan huis. Wat ontstond als een klein buurtinitiatief groeide uit tot een heuse vzw met meer dan 240 vrijwilligers en dat werd natuurlijk gevierd! Tijdens een fantastische verjaardagsshow in de Handelsbeurs namen vrijwilligers en sympathisanten een duik in het verleden en wierpen ze een blik op de toekomst.

Wie nog even wil nagenieten of wie er niet kon bijzijn, kan kijken naar de aftermovie die gemaakt werd.

 

Uilenspel wint de Jong en Wijs-prijs!

05 October 2018

Met de Jong en Wijs-prijs beloont de Stad Gent elk jaar mensen en organisaties die zich inzetten om van Gent een kind- en jeugdvriendelijke stad te maken. Elke Gentenaar kon iemand nomineren, waarna een jury (die voor de helft uit jongeren bestond) de winnaars selecteerde uit 21 inzendingen.

Vzw Uilenspel werd voor de derde keer op rij genomineerd én sleept nu de prijs in de wacht. Op 4 oktober mochten we samen met de andere winnaars de prijs in ontvangst nemen.

Wij zijn natuurlijk heel blij met deze erkenning. Bedankt Gent en iedereen die op ons stemde!

winnaars
jong en wijs prijs 2018

 

Nieuw zakboekje en jaarkalender

01 September 2018

​In het begin van het nieuw schooljaar verscheen ook het nieuw zakboekje en de jaarkalender voor de Uilenspelvrijwilligers. Met een overzicht van de belangrijkste activiteiten en vormingen voor het schooljaar 2018-2019.

 

Infomoment ‘vrijwilliger worden bij Uilenspel’

27 August 2018

Je bent een betrokken Gentse buurtbewoner en je voelt het kriebelen om vrijwilliger te worden bij Uilenspel… Maar je weet het toch nog niet helemaal zeker?

Kom dan zeker eens langs op onze infoavond. We vertellen er graag wat Uilenspel te bieden heeft en wat je als vrijwilliger bij Uilenspel kan verwachten en betekenen. Geheel vrijblijvend, zonder enige verplichting achteraf!

We zoeken voor het nieuwe semester vooral begeleiders voor huiswerkbegeleiding, maar ook helpende handen bij activiteiten of vormingen, enthousiaste administratieve hulp, geboren promo-talenten, enz. blijven welkom.

Kortom, iedereen met een gezonde dosis enthousiasme is welkom in ons Uilenspelnest! Neem gerust je vrienden, familie, buren, collega’s ... mee.

Maandag 17 september om 19u30 op het Uilenspelkantoor (Steendam 84)

Meer informatie is hier te vinden!

 

Op naar de zomer!

30 June 2018

Naar goede gewoonte werd ook dit jaar het einde van het schooljaar en de intocht van de zomer gevierd.

Onze Uilenspelkinderen waren voor één dag professor tijdens de fantastische kinderlabo’s van de Artevelde Hogeschool en Marleen Van Schoor voorzag een kleuren wijze activiteit. Foto’s van deze creatieve zonovergoten dag zijn terug te vinden op onze facebookpagina.

De allerlaatste dag van het schooljaar mochten onze vrijwilligers aanschuiven voor een heus ‘dankjewel-buffet’. Het gezellig weerzien werd een prachtige afsluiter van het schooljaar. Ook daar werden prachtige foto’s genomen die uiteraard op onze facebookpagina te bezichtigen zijn.

 

Jaarverslag 2017

04 May 2018

​2017 was voor Uilenspel een jaar vol boeiende uitdagingen en nieuwe samenwerkingen, ook vielen we in de prijzen! We goten alles in een jaarverslag zodat u nog kan nagenieten.

Dat Uilenspel ook dit jaar een verschil maakt en een impact heeft om u tegen te zeggen, kan je lezen in onze impactmeting.

Klik hier voor het jaarverslag en hier voor de impactmeting.

 

2018, we zijn er ingevlogen!

08 January 2018

Op onze nieuwjaarsreceptie in Drongen werden heel wat luisterende en knutselende kinderen gespot! Foto’s van deze fijne winterdag zijn te vinden op onze facebookpagina.

Heel wat mensen besloten om ook dit jaar mee te schrijven aan Het Uilenspelverhaal, ondertussen worden er dan ook 222 kinderen ondersteunt door 208 begeleiders. Daarnaast nemen 95 vrijwilligers een ander engagement op binnen de werking. 2018 starten we met maar liefst 303 vrijwilligers!

 

Uilenspel wint de Samenlevingsprijs!

11 December 2017

​Met de Samenlevingsprijs huldigt de Stad Gent elke twee jaar mensen en organisaties, die zich belangeloos inzetten voor het samenleven in de stad, met oog voor het welzijn, de gezondheid en gelijke kansen voor haar inwoners.

Op vrijdag, 9 december, mocht Uilenspel deze prijs in de categorie Social Profit in ontvangst nemen.
Wij zijn dan ook heel blij met deze erkenning, bedankt Gent en iedereen die op ons stemde!

 

We zijn vertrokken!

24 October 2017

​Zondag 22 oktober ontmoetten nieuwe vrijwilligers en vaste waardes elkaar in het buurtcentrum van Sint-Amandsberg. We klonken de glazen en het nieuwe werkingsjaar werd ingezet met een knaller. We genieten nog even na van deze gezellige ochtend met deze fijne sfeerbeelden!

156 vrijwilligers zijn ondertussen aan de slag als begeleider en we kunnen rekenen op 99 helpende handen achter de schermen.Uilenspel is helemaal klaar om in dit fantastisch werkjaar te vliegen!

 

Dank-OEHOE-wel

24 June 2017

​Het schooljaar zit er op!

Tijd om al die fantastische mensen die Uilenspel mee hebben ondersteund eens extra te verwennen. Vrijdag, 23 juni, schoven onze vrijwilligers de voetjes onder tafel en hoefden zij eens niets te doen! Een gezellig samenzijn, verhalen delen en toosten op elkaar, voor één keer stond de ganse avond in teken van hen!

Jullie zijn allemaal ENORM bedankt!

We wensen jullie alvast mooie zomermaanden toe en tot volgend schooljaar!

 

Slotfeest

22 May 2017

​Op 20 mei 2017 vierden we samen met vrijwilligers en Uilenspelkindjes, mama’s en papa’s alweer een prachtig Uilenspel-jaar! Het werd genieten van een dag vol leuke activiteiten, blotevoetenavontuur, lekkers en een heel gezellig samenzijn.

De foto’s van deze feestelijke dag zijn op onze Facebookpagina terug te vinden.

 

Jaarverslag 2016

03 April 2017

​2016 zat boordevol nieuwe uitdagingen en lekkere creaties, de ingrediënten van dit jaar schreven we neer in een verslag en we voegden er meteen een impactmeting aan toe!

Klik hier voor het jaar verslag en hier voor de impactmeting.

 

Kunstfestival

18 March 2017

Het Kunstfestival was ook dit jaar een daverend succes, meer dan 590 bezoekers maakten deze dag onvergetelijk! Op 18 maart werd het Monasterium Poortackere in hartje Gent omgetoverd tot een groot kinderkunstatelier waar talenten ontdekt werden.

Afrikaans dansen, vertoeven tussen de sterren, een droomhuisje creëren, smullen én buikjes vullen, alles was mogelijk op deze wondervolle dag! Alle activiteiten werden stuk voor stuk fantastisch begeleid door verschillende partners en de vele vrijwilligers, Ook de Uilenspelkinderen zwoegden in de weken voorafgaand aan een eigen familieportret en deze werden dan ook met trots tentoongesteld.

We kunnen nagenieten van een prachtige dag vol kunstzinnige activiteiten en heel veel vrolijke kindersnoetjes!

Wie de sfeer nog even wil opsnuiven van deze prachtige dag, alle foto’s zijn terug te vinden op de website van het kunstfestival en onze facebookpagina.

 

Kaap van 300 vrijwilligers bereikt!

12 February 2017

​Veel mensen voelden de uilenkriebels en werden vrijwilliger bij Uilenspel, ondertussen kan de vzw rekenen op de kracht van meer dan 300 prachtige vrijwilligers!

220 vrijwilligers gaan wekelijks langs bij hun Uilenspelgezin en begeleiden zo samen 242 kinderen. Naast deze begeleiders dragen nog eens 84 vrijwilligers achter de schermen hun steentje bij.

Groeien doen we samen!

 

Uilenspel lanceert…

13 December 2016

...‘Uilensoep met balletjes’​

Op 12 december stelde Uilenspel, samen met Wim Ballieu, vol trots het doe-en kookboek ‘Uilensoep met balletjes’ voor in het Hof van Gruuthuuse. Tijdens de smakelijke avond kon reeds geproefd worden van verschillende recepten uit het uniek doe- en kookboek.

In ‘Uilensoep met balletjes’ worden heerlijke receptjes op kindermaat aangevuld met educatieve spelletjes en verrassende weetjes. Het vrolijke boek slaat bruggen tussen verschillende culturen en nodigt klein en groot uit om samen te kokkerellen, te spelen én te leren.

Zin om zelf aan het kokkerellen, tekenen, kleuren, doen,.. te gaan? Meer informatie over het uniek doe- en kookboek ‘Uilensoep met balletjes’ vind je hier.

 

WAAW!

10 November 2016

Uilenspel telt ondertussen 267 vrijwilligers! Dit zijn:

  • 183 begeleiders die wekelijks 207 kinderen en gezinnen begeleiden
  • 84 vrijwilligers die achter de schermen hun handen uit de mouwen steken.

Dit schooljaar startten er ook 9 coach-vrijwilligers op, die samen 51 begeleiders onder hun vleugels nemen. Stuk voor stuk kleurrijke en creatieve madammen, zoals de foto hiernaast prachtig illustreert!

Dank jullie wel!

 

Overzicht activiteiten schooljaar 2016-2017

15 October 2016

​​Het gloednieuwe zakboekje voor Uilenspelvrijwilligers is beschikbaar.

Hierin vind je alle informatie terug over de activiteiten en vormingen die worden georganiseerd in het schooljaar 2016-2017.

De online versie kan je hier bekijken.

 

Uilenspel en Circusplaneet winnen de Provinciale Prijs voor Gelijke Kansen 2015

17 December 2015

​Vzw Circusplaneet en vzw Uilenspel ontvangen de Provinciale Prijs Gelijke Kansen 2015. De Provincie Oost-Vlaanderen erkent en beloont hiermee organisaties die gelijke kansen voor iedereen in Oost-Vlaanderen bevorderen.

Gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor gelijke kansen: “De Provincie Oost-Vlaanderen zet al jaren in op gelijke kansen en insluiting. Met het gelijke kansenbeleid wil ons bestuur belemmeringen wegwerken op het vlak van toegankelijkheid, gender, seksuele geaardheid, handicap, gezondheid, kansenarmoede en leeftijd. Vzw Circusplaneet en vzw Uilenspel zijn organisaties die op een lovenswaardige en kwalitatieve manier inzetten op kwetsbare groepen in onze Oost-Vlaamse samenleving. Ze zijn terechte winnaars van de Provinciale Prijs Gelijke Kansen 2015”.

 

Uilenspel for life

01 December 2015

​Uilenspel is dit jaar één van de goede doelen van de warmste week van Music for Life, die loopt van 23 november tot 24 december 2015.

Heb je zin om zelf een actie op te zetten ten voordele van Uilenspel of wil je aansluiten bij een bestaande actie?

Neem een kijkje op: www.uilenspelforlife.be

 

Méér dan 200 vrijwilligers!

30 September 2015

We kunnen met grote fierheid laten weten dat de KAAP VAN 200 VRIJWILLIGERS RUIM OVERSCHREDEN werd sinds dit schooljaar:

212 vrijwilligers zetten zich bij het begin van het schooljaar 2015-2016 actief in bij Uilenspel. 152 van deze vrijwilligers zijn aan de slag als begeleider van een Uilenspelgezin en begeleiden samen 170 kinderen. Naast deze begeleiders bestaat de kracht van Uilenspel ook uit meer dan 50 andere vrijwilligers die meedraaien achter de schermen om de organisatie draaiende te houden.

Dank je wel!

 

Activiteiten schooljaar 2015-2016

07 September 2015

​Het gloednieuwe zakboekje voor Uilenspelvrijwilligers is beschikbaar.

Hierin vind je alle informatie terug over de activiteiten en vorming die worden georganiseerd in het schooljaar 2015-2016.

De online versie kan je hier bekijken.

 

Jaarverslag 2014

09 April 2015

2014 was een boeiend Uilenspeljaar vol nieuwe uitdagingen!​

Het is dan ook met grote trots dat we ons jaarverslag van het werkingsjaar 2014 aan u voorstellen.

Klik hier voor het verslag.

 

Veel lachende kindergezichten en tevreden ouders op de tweede editie van het Uilenspel Kunstfestival

24 November 2014

​Op zaterdag 22 november 2014 vond de tweede editie van het Uilenspel Kunstfestival plaats. Het Monasterium Poortackere in hartje Gent werd opnieuw omgetoverd tot een paradijs voor kinderen die kunst in de brede zin van het woord wilden komen opsnuiven. Meewerken aan een groot kleikunstwerk, shaken met de billen, een kapselmetamorfose, cocoonen in de vertelnestjes, vingerbreien of eigen knuffeldieren ontwerpen en maken… die dag kon alles!

Het Nieuwsblad (23/11/2014) zorgde voor een leuk verslag met foto’s: bekijk
en ook AVS (23/11/2014) maakte dit sfeerfilmpje: bekijk

Binnenkort vind je ook heel wat foto’s terug op onze website van het Kunstfestival: bekijk

 

Buurtinitiatief Soepcafé Dampkring schenkt een deel van de opbrengst aan Uilenspel

21 August 2014

Soepcafé Dampkring wil mensen uit de omgeving van de Macharius-Heirniswijk één keer per week bij elkaar brengen. Bijna iedere woensdagavond wordt er een lekkere vegetarische maaltijd gekookt die wordt bereid met voedseloverschotten van winkels uit de buurt. Ecologisch én gezellig dus! Voor het eten zal een vrijwillige bijdrage worden gevraagd, zodat het soepcafé voor iedereen toegankelijk is.

Het soepcafé vindt plaats in het Lousbergpark, te bereiken via de Tarbotstraat of de Forelstraat. Met uitzondering van de laatste woensdag van de maand, is het soepcafé iedere woensdagavond geopend, van 18u30 tot 21u. Inschrijven is niet verplicht, maar een richtlijn van het aantal aanwezigheden is wel handig. Je komst mag dus steeds gemeld worden via hun Facebookpagina.

Na een succesvol eerste editie start het buurtinitiatief opnieuw op woensdag 3 september. In het voorjaar van 2014 verzamelden ze meer dan €1000 aan vrije bijdrages bij elkaar, waarvan ze €500 schenken aan Uilenspel. Bedankt aan alle soepslurpers!

 

OCMW Gent verdubbelt het budget voor Uilenspel

31 July 2014

OCMW Gent verdubbelt het budget dat het vrijmaakt voor de huistaakbegeleiding van vzw Uilenspel.
Die vzw helpt kinderen in kwetsbare gezinnen leerstof bij te spijkeren of een taalachterstand in te halen. Uilenspel werkt daarvoor steeds met vrijwilligers uit de buurt waar de kinderen wonen. De vzw krijgt voortaan 20.000 euro per jaar toegestopt van het OCMW. ‘Dit past in onze strijd tegen kinderarmoede. Uilenspel legt jaar na jaar positieve resultaten voor’, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A).
​(Het Nieuwsblad, 31/07/2014, zie website)

Ook op AVS kwam Uilenspel even aan bod: zie website.

 

Uilenspel in De Standaard: ‘Vrijwillig en vrij zinnig’

03 April 2014

​Vrijwillig en vrij zinnig | Dirk De Wachter

De Standaard, 03/04/2014

Wie? Psychiater. Auteur van ‘Border­ line times’ (Lannoo 2012).

De sociale herstelplaatsen van ‘Repair Café’ ontvingen gisteravond de Prijs voor het Vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk heeft een haast therapeutische waarde voor een samenleving, schrijft Dirk De Wachter.
Meer dan pillen biedt het tegengif tegen de symptomen van een vereenzamende maatschappij.

Jaarlijks doet één op de vijf Vlamingen gemiddeld zo’n vijf uur vrijwilligerswerk per week. Geëngageerde mensen zetten zinloosheid om in verbinding. Toch heeft ‘vrijwilligerswerk’ nog te vaak een wollige bijklank. Iedereen vindt het belangrijk en heeft wel waardering voor maatschappelijk engagement, toch wordt de intrinsieke waarde ervan nog te vaak onderschat.

Die onderschatting gaat samen met een heersend marktmodel, waarin wij als individuen dagelijks worden ondergedompeld. Dat model gaat uit van de kracht van het individu. Het individu is zelf verantwoordelijk voor de eigen toekomst. Falen we toch, dan is het onze schuld. Daarnaast brengt deze individuele verantwoordelijkheid ons in een permanente concurrentie met elkaar: ik wil de beste job, de spectaculairste vakantie en het mooiste uiterlijk. De hechting met onze naasten, onze buren en onze samenleving brokkelt af. Doordat vele sociale netwerken zijn weggevallen, wordt eenzaamheid met vrachtwagens in onze samenleving geïmporteerd. Als gevolg ontstaat verlatingsangst, samen met eenzaamheid oorzaak van vele ‘borderline’ patiënten waarmee ik dagelijks in contact kom.

De waarde van vrijwilligerswerk ligt niet zozeer in het economische, maar in het maatschappelijke. Het is niet onmiddellijk te meten, maar heeft onherroepelijk positieve effecten. Het leidt niet direct tot geldelijke winsten, maar het levert onbetaalbare sociale cohesie, burgerschap én maatschappelijke verbinding op. In vrijwilligerswerk gaat hart boven hard. Vrijwilligers zijn echte doeners, vleesgeworden betekenisgevers. Mensen die niet bij de pakken blijven zitten en zich inzetten om zichzelf te ontdekken, hun plaats in de wereld, hun verhouding tot anderen. Doeners streven naar een wij-gevoel in plaats van naar een ik-gevoel, naar het besef dat onze eigen vrijheid stopt waar die van een ander begint. In plaats van iedereen snel pillen voor te schrijven, geloof ik dat een wekelijkse onderdompeling tussen mensen somberheid en depressie kunnen verhelpen.

Neem nu het wijk- en verenigingsleven van drie genomineerde organisaties: Uilenspel vzw, Fiets! en het project Gewoon Anders. Die zetten zich in om hun buurt leefbaar te maken. Ze maken dat we weer ‘hallo’ zeggen tegen onze buurman en dat we ons meer thuis voelen in onze verstedelijkte context. Zij krikken onze immateriële levensstandaard op. Ze vormen een tegengif tegen het verlies aan identiteit.
Doeners dagen zichzelf uit om zich te leren verhouden tot de maatschappij, tot andere mensen, tot andere doeners. Zo werken ze aan hun identiteit. Vrijwilligerswerk leidt bovendien tot een onderzoekende attitude. Het toont dat geluk niet overal evenredig verdeeld is. Dat veel mensen in minder fantastische omstandigheden leven dan wij elke dag nastreven. Dit besef kan de ‘tirannie van het geluk’ helpen neutraliseren.

Het aantal doeners stijgt in onze maatschappij. Mensen die willen handelen. Laat dit de remedie zijn voor een gezonde maatschappij. Doeners maken dat we niet inslapen. Dat we niet berusten. Ze tonen ons een pad met tal van zijwegen.

 

Uilenspel genomineerd voor Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014

25 March 2014

​Met 174 ingezonden dossiers had de jury veel leeswerk. Op zoek naar die vrijwilligerswerkingen die inspirerend, prikkelend en net dat tikkeltje vernieuwender zijn. Alle kandidaten verdienen een hart onder de riem. Elke vrijwilligerswerking verdient bossen bloemen…Toch kozen ze er 10 uit.

Uilenspel vzw werd 1 van de 10 genomineerden voor de prijs van het vrijwilligerswerk. Een dikke proficiat aan al onze vrijwilligers…

Op woensdag 2 april vond de prijsuitreiking plaats in Brussel. Uilenspel was vertegenwoordigd met 14 vrijwilligers. Het Repair Café werd gekroond tot laureaat, maar er was veel lof voor Uilenspel, getuige het krantenbericht uit De Standaard (03/04/2014).

 

Uilenspel is laureaat van de wedstrijd ‘Helping Hands’ van Belfius

20 March 2014

Ook dit jaar organiseerde Belfius de wedstrijd ‘Helping Hands’. Deze wedstrijd wil het verenigingsleven een hart onder de riem steken door het vrijwilligerswerk van Belfius-personeelsleden aan te moedigen. Onze vrijwilliger Andy Van de Walle nomineerde Uilenspel waar hij al 3 jaar lang bij actief is.

Een externe en onafhankelijke jury selecteerde tien verenigingen, die elk het nodige budget kregen om hun ingediende project te ondersteunen. Uilenspel mocht rekenen op €5000, waar we enorm tevreden mee zijn!

Bedankt Andy voor je jarenlang engagement!

Hier vind je de laureaten terug en hier kan je de foto’s bekijken van de prijsuitreiking.

 

Uilenspel erkend als partner in strijd tegen kansarmoede

11 February 2014

​Er komt extra geld vrij voor de strijd tegen kansarmoede in Gent.
Ook Uilenspel wordt als partner hierin erkend en krijgt een financieel duwtje in de rug.

Lees meer (De Gentenaar, 11 februari 2014)

 

Infomoment opstart Uilenspel Macharius - do 23/01/14, 20u

01 January 2014

Heb jij zin om als buurtbewoner uit de Machariuswijk mee te werken aan de solidariteit in de wijk en wil je ook graag wekelijks op een speelse manier aan de slag gaan met een kindje?

Wees dan zeker welkom op het infomoment op donderdag 23 januari 2014 om 20u in Herberg Macharius (poortgebouw aan de Voorhoutkaai).

Uilenspel start een nieuwe werking in de Machariuswijk in samenwerking met buurtscholen en buurtorganisaties. Op deze avond krijgt u alle info over een engagement bij Uilenspel.

 

Eerste Uilenspel Kunstfestival was raak

27 October 2013

De eerste editie van het Uilenspel Kunstfestival was een hartverwarmende knaller.

bekijk de foto’s via www.uilenspel-kunstfestival.be

 

Uilenspel krijgt steun van OCMW Gent

20 June 2013

Uilenspel gaat een samenwerking aan met OCMW Gent en krijgt hiervoor financiële ondersteuning!

Lees meer (De Gentenaar, 20 juni 2013)

 

Uilenspel wint de Koningin Paolaprijs van het Onderwijs 2011

28 December 2011

​​Uilenspel was eerste laureaat van de Koning Paolaprijs van het Onderwijs 2011.

Bekijk hier de reportage!